جمعه ٢٨ ارديبهشت ١٤٠٣ - 
1 2 3 4
 
صفحه اصلي > آرشیو اخبار  


  چاپ        ارسال به دوست

نزديك به 50 ميليون ایرانی غذای نامناسب می خورند

 اولین بار سازمان ملل در سال 1945 پیشنهاد کرد 16 اکتبر هر سال مطابق با 24  مهرماه بعنوان "روز جهانی غذا" بمنظور توجه دادن جهانیان به مسئله مهم غذا انتخاب شود. اما تصویب این روز بعنوان روز جهانی غذا در نوامبر 1972 در بیستمین کنفرانس کشور ها که با شرکت اعضای سازمان خوارو بار و کشاورزی FAOتشکیل شده بود توسط دکتر پال رومانی وزیر بهداشت مجارستان که ریاست این کنفرانس را بعهده داشت اعلام شد از آن پس هر سال کشورهاي جهان این روز را برای توجه دادن جهانیان به سایه سیاه فقر و گرسنگی که عده ای را از داشتن حداقلی از غذا که بتواند سلامت آنها را تضمین کند محروم می کند معطوف داشتند .

دکتر منصور رضایی متخصص علوم تغذیه و رژیم غذایی، عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مسئول واحد تغذیه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری درخصوص انتخاب روز جهانی غذا گفت: هر سال عنوانی برای این روز توسط فائو انتخاب می شود تا در بین کشور ها در زمینه های مرتبط مانند سوتغذیه، گرسنگی و پیدا کردن راه حل ها در سطح جهان و منطقه بحث و تبادل نظر صورت گیرد و اقدامات موثری برای کاهش تعداد گرسنگان صورت گیرد ولی با وجود این تلاش ها،  به گرسنگان جهان اضافه شده است.

 وی افزود: این گسترش هولناک جهان را با بیش از یک میلیارد گرسنه روبرو کرده است در حقیقت یک ششم مردمی که در سیاره ما زندگی می کنند باسوتغذیه و گرسنگی دست بگریبانند. از طرف ديگر در ايران به رغم دريافت كالري كافي، متاسفانه نزديك به 50 ميليون  ایرانی غذای نامناسب می خورند.

این متخصص علوم تغذیه و رژیم غذایی با بیان اینکه از گذشته هاي دور در بسياري از مکاتب پزشكي بين بيماريها و فرد ارتباط تنگاتنگ وجود داشت گفت: در واقع اعتقاد بر این بود که بیماری به عواملي درون و بيرون فرد بستگي دارد. که امروز شاهد آن هستیم این موضوع تحت عنوان عواملي محيطي و ژنتيكي بطور عملي در ابتلاء به بیماری بيان شده است.

دکتر رضایی تصریح کرد: امروز، در كنار عوامل ژنتيكي محيطي به عامل سومي تحت عنوان "رفتار" اشاره شده كه مجموعه اين عوامل را تحت عنوان سبك و الگوي زندگي تعبير می شود. نكته اي كه حائز اهميت است افزايش درصد اهميت عوامل محيطي و رفتاري می باشد که نقش ژن را كم رنگ کرده است.

عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: كم تحركي و رفتارهاي تغذيه اي، تندخوري و پرخوري، تهيه و مصرف غذاهاي آماده همگي ناشي از وقوع پديده زندگي صنعتي و شهري می باشد.

 وی افزود: مشخصه اصلي تمامی این موارد افزايش سرعت و کاهش و نبود وقت است. به اين صورت كه مواد غذايي با حداكثر سرعت تهيه، طبخ و و با حداقل زمان خورده مي شود. در واقع اهميت عوامل محيطي و رفتاري تا به آنجاست كه سازمان بهداشت جهاني، سلامت را در 4 حوزه؛ سلامت جسمي، رواني، معنوي و اجتماعي  تعريف كرده است.

دکتر رضایی درباره تغییر مسیر زندگي شهري و صنعتي به سمت رفتار و عادات غذايي  اظهار داشت: زندگی شهری و صنعتی به سمت رفتار  و عادات غذایی تغییر مسیر داده که از جمله آنها می توان به مواردی نظیر؛ افزايش سرعت و شعله طبخ غذاها، افزايش مصرف غذاهاي صنعتي و فرآوري شده (كنسرو)، افزايش مصرف افزودني ها، طعم دهنده ها و نگهدارنده های صنعتي، كاهش مصرف افزودني ها، طعم دهنده ها به صورت سنتي و خانگي، افزايش مصرف موادي نظير؛ نمك، شكر و قندهاي فراوري شده، اسيدهاي چرب اشباع و ترانس،كاهش مدت زمان صرف غذا و کنار هم بودن اعضاي خانواده، کاهش تحرك و فعاليتهاي فيزيكي افراد به علت زندگي صنعتي و ماشيني اشاره کرد.

وی گفت: عوامل بسياري ديگر كه سبب بروز مشكلاتي نظير؛ يبوست، چاقي و غیره می شود منجر به افزايش ميزان بيماريهاي مزمن نظير انواع سرطان، ديابت، فشارخون و نارسايي كليوي می گردد، پس آنچه مسلم است اين بيماريها از كم تحركي و تغيير عادات غذايي ناشي مي شود. به بیان ساده تر می تواند گفت: " به کجا چنین شتابان".

این متخصص علوم تغذیه و رژیم غذایی در ادامه سخنان خود توصيه هايي برای داشتن زندگی سالم تر را به شرح ذیل برشمرد و گفت: پول و زمانی را كه براي خود و خانواده، تغذيه و سلامتي مي گذاريم در واقع هزينه نیست، سرمايه گذاري است، بازگشت به غذاهاي سنتي ( انواع خورش، سوپ، آش، سالاد و غیره، كاهش سرعت زندگي وبه حداقل رساندن سرعت طبخ و خوردن غذا و خوب جويدن، در واقع آهنگ زندگي را آهسته كنيم، تهيه مواد غذايي روزانه از هر 6 گروه غذايي با حداكثر تنوع، استفاده از طعم دهنده هاي طبيعي و فراموش شده شامل سير، پياز، زردچوبه، انواع فلفل، دارچين و غیره، تنوع غذايي و استفاده از مواد غذايي مختلف در هر يك از گروههاي غذايي، استفاده از ميان وعده هاي مناسب به ويژه از گروه ميوه جات، خشكبار و آجيل، استفاده از مواد غذايي شناسنامه دار(عدم استفاده از مواد غذايي به صورت فله اي)، افزايش مصرف فيبرها (ميوه، سبزي،غلات كامل، حبوبات و آجيل تازه و كم نمك )، تازه خوري كردن به جاي مواد كنسروي، فريزري و فرآوري شده صنعتي فعلي، كاهش مصرف انواع مايعات در سر سفره، افزايش مصرف انواع مايعات مناسب در بين وعده هاي غذايي، انجام تنفس عميق در طول روز به ويژه براي افرادي كه امكان هيچ تحرك فيزيكي مناسب ندارند وجايگزين كردن ادويه جات، آب ليمو، نارنج، و آبغوره بجاي نمك و روغن جهت طعم و مزه دار كردن غذا.

دکتر رضایی در خاتمه اظهار امیدواری کرد که با رعايت نكات تغذيه اي صحيح و با ايجاد سفره اي سالم در منازل، شاهد ارتقاء سطح سلامت خود، خانواده، جامعه و كشور باشيم.

خبرنگار: نسرین امینیان


١٠:٢٤ - يکشنبه ٢٥ مهر ١٣٩٥    /    عدد : ٣٧٤٣٨    /    تعداد نمایش : ٦٠٢٠


برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




پیوندهای مهم
پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری
------------------------------------------
پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری
------------------------------------------
پایگاه اطلاع رسانی دولت
------------------------------------------
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
------------------------------------------
پایگاه اطلاع رسانی پلیس فتا
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی
آدرس : تهران - بزرگراه شهید چمران خیابان یــمن - خیابان شهید اعــرابی جنب بیمارستان آیت الله طالقانی

تلفن : 23871 - 021
پست الکترونیک : info@sbmu.ac.ir
© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.